CAD program 101: Funktioner, fördelar och användbara tips

CAD program står för Computer-Aided design (eller Datorstödd konstruktion om man vill försvenska det hela) och används för att skapa, modifiera, analysera och optimera digitala 2D- och 3D-modeller av fysiska objekt och system. Behovet för CAD har numera blivit en standard ute i arbetslivet och används i branscher som bland annat arkitektur, bygg, industri och elkonstruktion. Sugen på att lära dig mer? Läs då vidare!

En bild på en 3D ritning i CAD program

Innehåll:

 1. Fördelarna med att använda CAD program för din design
 2. Välj rätt CAD program för dina designbehov
 3. Trender och framtidens teknologi inom CAD
 4. FAQ – Vanliga frågor om CAD program
 5. Avslutning

Fördelarna med att använda CAD program för din design

Med ett CAD program kan du skapa detaljerade ritningar och modeller, utföra komplexa beräkningar, testa olika designalternativ samt visualisera slutresultatet innan produktionen påbörjas. Enkelt förklarat, att använda sig av CAD kan minska risken för designfel och kan öka din designs precision.

Du kan hitta CAD program i stort sätt i alla olika former och storlekar, allt från enkla 2D program för grundläggande ritningar till avancerade 3D CAD program som stöder avancerade simulerings- och analysfunktioner. Programmens mångsidighet gör dem främst till viktiga verktyg för både enskilda designers och stora företag.

Så, sammanfattningsvis är fördelarna med att använda sig av CAD program: 

 • Precision: Exakt dimensionering och skalning.
 • Effektivitet: Snabbare designprocess och enklare redigering.
 • Visualisering: Möjlighet att skapa 3D-modeller för bättre förståelse.

  Samt:
 • Jobba tillsammans: Flera användare kan arbeta på samma projekt samtidigt.
 • Kostnadsbesparingar: Minskar behovet av fysiska prototyper.

Fördelar med BricsCAD® Lite

BricsCAD® Lite erbjuder dig en balanserad uppsättning funktioner, som passar för grundläggande till medelstora designprojekt. Varför BricsCAD® Lite kan vara rätt verktyg för dig:

 1. Kostnadseffektivt: BricsCAD® Lite erbjuder en kostnadseffektiv lösning för dig som behöver grundläggande designverktyg utan att behöva investera i en mer avancerad version. Du kan alltså välja fritt bland olika licensmodeller, och anpassa utefter vad du/ni behöver. Läs mer licensmodellerna här.
 2. Användarvänlighet: Programmet har ett gränssnitt som är lätt att lära sig och använda. Vilket är optimalt oavsett om du är en nybörjare eller om du är erfaren och snabbt behöver komma igång med dina designprojekt.
 3. Hög prestanda: BricsCAD® Lite är optimerat för att erbjuda snabb och effektiv prestanda. Stora ritningar och komplexa designfiler är alltså inga problem att använda.
 4. Kompatibilitet: BricsCAD® Lite är kompatibelt med olika filformat, vilket gör det enkelt att samarbeta och utbyta data med andra CAD-system.

Fördelar med BricsCAD® Pro

BricsCAD Pro® är utformat för avancerade användare och stora företag som kräver mer avancerade verktyg och funktioner. Här är några av fördelarna till varför det kan vara rätt CAD program för dig:

 1. Avancerade 3D-funktioner: BricsCAD® Pro erbjuder avancerade verktyg för 3D-modellering, inklusive parametrisk design och avancerade simuleringsfunktioner.
 2. Integration med andra verktyg: God kompatibilitet och integrationsmöjligheter med andra CAD- och designverktyg, vilket underlättar samarbete och datadelning inom ett företag eller med externa partners.
 3. CAD-programmering: Programmet stöder CAD-programmering med hjälp av Lisp, VBA samt .NET, vilket gör det möjligt för användare att automatisera uppgifter och anpassa CAD-miljön efter sina behov.
 4. Renderings- och visualiseringsteknik: BricsCAD® Pro erbjuder avancerade renderingstekniker för att skapa realistiska visuella representationer av designprojekt.

Välj rätt CAD-program för dina designbehov

Att välja rätt CAD program handlar om att matcha dina specifika behov med programmets funktioner. Här är några tips för att hjälpa dig i ditt val:

 • Branschspecifika behov: Välj ett program som är optimerat för din bransch. Jobbar du inom Arkitektur, Bygg, Industri eller El?
 • Användarvänlighet: Ett intuitivt gränssnitt kan spara tid och underlätta inlärningen.
 • Funktioner: Se till att programmet har de verktyg du behöver, från grundläggande ritningar till avancerade simuleringar.
 • Kostnad: Försök att balansera mellan pris och erbjudna funktioner. Vill du veta vad BricsCAD® erbjuder för prisintervaller för sina olika program? Kika in dom här
 • Support och uppdateringar: Välj ett program med pålitlig teknisk support och regelbundna uppdateringar.

Licensiering och supportalternativ för BricsCAD®

Det är inte alltid så lätt att veta vad licenseringsalternativen betyder och vad för typ av support du som användare får. Låt oss försöka förenkla det hela:

Licensieringsalternativ: Som skrivet innan så har BricsCAD® olika, flexibla, licensieringsalternativ via oss på PROCAD Systems. Det erbjuds allt från eviga licenser med en engångskostnad och årliga prenumerationer med uppdateringar och support. Nätverks- och volymlicenser finns också tillgängliga för större team och företag.

Teknisk support: Vår största USP är att vi erbjuder helt svensk, teknisk suport. Detta kan hjälpa dig om du fastnar och snabbt behöver lösa ett problem, eller om du bara behöver ställa några frågor.

Uppdateringar och nyheter: BricsCAD® uppdateras regelbundet med nya funktioner, prestandaförbättringar och säkerhetsuppdateringar.

PROCAD Systems mervärde: Utöver teknisk support och uppdateringar erbjuder vi utbildning och rådgivning för att hjälpa ditt företag att utnyttja ert CAD program till fullo. Vi är helt enkelt här för att hjälpa er framåt.

Helt ny kring CAD program?

Sugen på att lära dig CAD? Som tur är så behöver det inte vara en krånglig resa. Det enklaste och första steget, som du kan ta, är att gå någon typ av utbildning eller en grundkurs. Alternativt kan du självklart söka på Youtube eller andra videoplattformar efter några relevanta “How to start”-videos. Oavsett vad, så behöver du en solid grund att stå på för att kunna utvecklas mot mer avancerade CAD-program.

Därefter är det bra om du lär dig tangentbordskortkommandon och genvägar (som du säkert kommer lära dig i de grundläggande kurserna/utbildningarna – men det är värt att nämna). Detta för att du ska kunna arbeta snabbare och mer effektivt, spara tid och minska behovet av musklick. Tänk själv tidskillnaden mellan att ex använda CTR+C versus att dra dit musen, högerklicka och klicka på “Kopiera”.

Till sist: Våga testa dig fram. Att experimentera med olika funktioner och verktyg i CAD programmet är det som kommer ta dig till nästa nivå. Testa och utforska för att hitta de mest effektiva sätten att utföra dina uppgifter på. Se också till att engagera dig i CAD-communityn för att kunna utbyta idéer, ställa frågor eller lära dig av andras erfarenheter och lösningar.

Trender och framtidens teknologi inom CAD program

CAD-programmens utveckling har att göra med teknikens utveckling och att dess efterfrågan har utvecklats väldigt snabbt. Därför är det viktigt att vara medveten om de senaste trenderna för att hålla sig konkurrenskraftig och effektiv i designprocessen. Bland annat dessa bitar:

1. Molnbaserade CAD-lösningar:

Molnteknik möjliggör tillgång till CAD program och data från vilken plats som helst med internetanslutning. Detta ökar flexibiliteten och samarbetsmöjligheterna för team som arbetar på distans eller över olika platser.

2. Artificiell intelligens (AI) inom design:

AI-användning inom CAD kan automatisera repetitiva uppgifter, förbättra designens noggrannhet genom generativa designverktyg och ge intelligenta rekommendationer baserat på stora datamängder och historiska projektdata.

3. IoT (Internet of Things) integration:

CAD program som integrerar med IoT-teknik möjliggör design av smarta enheter och system, vilket är avgörande för utvecklingen av IoT-applikationer inom industri, hemautomation och mer.

FAQ – Vanliga frågor om CAD program

Vad är skillnaden mellan 2D och 3D CAD program?

2D CAD program används för att skapa tvådimensionella ritningar, vilket innebär att de bara har längd och bredd. De är idealiska för enkla ritningar som planritningar och grundläggande tekniska skisser.

3D CAD program, å andra sidan, låter dig skapa tredimensionella modeller som inkluderar längd, bredd och höjd. Dessa program är perfekta för komplexa designprojekt där du behöver se och analysera objekt från alla vinklar.

Hur mycket kostar ett CAD program?

Kostnaden för ett CAD program kan variera kraftigt beroende på vilket program du väljer och vilka funktioner du behöver. Enkla 2D CAD program kan vara relativt billiga eller till och med gratis, medan avancerade 3D CAD program kan kosta flera tusen kronor. BricsCAD® Lite, tex, kostar mellan 2 752,00 kr – 64 200,00 kr (exkl. moms) och BricsCAD® Pro kostar mellan 7 425,00 kr – 27 800,00 kr (exkl. moms).

Kan jag använda CAD program på en Mac?

Ja, många CAD-program har versioner som är kompatibla med Mac. BricsCAD® är ett exempel på ett CAD-program som fungerar på både Windows och Mac, vilket ger flexibilitet oavsett vilket operativsystem du föredrar.

Avslutningsvis

Att välja och använda rätt CAD program är avgörande för att maximera effektiviteten och precisionen i dina designprojekt. Oavsett om du är en nybörjare som precis har börjat din resa inom CAD eller är en erfaren användare som söker efter mer avancerade funktioner, finns det säkerligen ett CAD program som passar just dina behov. Genom att hålla dig uppdaterad med de senaste trenderna inom CAD-teknologi och förstå de olika licensierings- och supportalternativen, kan du säkerställa att du gör ett informerat val som gynnar ditt företag på lång sikt.

BricsCAD, med sina olika versioner som BricsCAD Lite likaså BricsCAD Pro, erbjuder flexibilitet och kraftfulla verktyg för alla typer av användare. Med tillgång till svensk support från PROCAD Systems kan du känna dig trygg i att du alltid har någon att vända dig till för hjälp och råd. Ta steget idag och upptäck hur rätt CAD-program kan revolutionera ditt designarbete och hjälpa dig att nå nya höjder av kreativitet och produktivitet.

Okej, nu känner du att du förhoppningsvis kan lite mer grundläggande om CAD program. Nu är det dags att läsa vidare om 2D CAD eller om 3D CAD.

BricsCAD är en del av Bricsys olika CAD program.