2D CAD med BricsCAD® Lite

Många yrkesgrupper och industrier kan dra nytta av att använda 2D CAD för att skapa och hantera tekniska ritningar. Oavsett om du arbetar som ingenjör, arkitekt eller inom tillverkningsindustrin (för att nämna några få yrken), så är det till din fördel att ha ett effektivt och välfungerande program för dina ritningar. Intresserad av att lära dig mer om 2D CAD? Läs vidare för att upptäcka allt du behöver veta!

En 2D CAD-ritning av en lokal

Innehåll:

 • 2D CAD – Vad är det egentligen
 • BricsCAD® Lite – Ett prisvärt alternativ
 • När kan jag tänkas behöva 2D CAD?
 • Historien om 2D CAD
 • Framtidens 2D CAD
 • Framtidens 2D CAD – om AI får tänka till
 • Avslutning

2D CAD – Vad är det egentligen?

Som vi skrev innan så används främst program inom 2D till tekniska ritningar. Men 2D CAD, eller tvådimensionell datorstödd design som det också kan benämnas, är så mycket mer än “bara” ett ritverktyg:

01. Skapande och redigering av geometriska objekt

Med 2D CAD kan du skapa och lagra geometriska objekt så som linjer, cirklar, bågar och polygneser. Dessa objekt kan sedan användas till att skapa ritningar. Men inte vilka ritningar som helst, utan ritningar som har en hög precision och exakthet. Du kan ange exakta mått för objekten och placera dem exakt i förhållande till varandra. 

02. Lagerhantering och skalbarhet

I de flesta fallen är 2D CAD-programvaran ett multifunktionellt program som hjälper dig att organisera dina ritningar på olika lager. Detta kan underlätta ditt arbete då det möjliggör separation av olika delar av ritningen och underlättar redigeringen och hanteringen. En annan fördel är att ritningarna också är skalbara, som gör att de inte förlorar bildkvalité vid förstorning eller förminskning. 

03. Automatisering av upprepade uppgifter

De bästa 2D CAD-programvarorna erbjuder också olika verktyg och funktioner för att automatisera upprepade uppgifter – vilket gör processen mer produktiv än om du manuellt skulle sitta med det. Till exempel kan du använda kopierings- och spegelverktyg för att upprepa geometriska former eller använda skript för att automatisera vissa ritningsuppgifter.

BricsCAD® Lite – ett prisvärt alternativ

Det finns såklart en hel drös av olika 2D CAD-program att välja mellan. Ett som anses vara ett mer prisvärt alternativ är BricsCAD® Lite. Anledningen till att det anses vara prisvärt är främst för deras licenslösningar där du som licenstagare kan välja mellan singfellicens, volymlicens, nätverkslicens och hyreslicens. Men vad gör detta kostnadseffektivt? Jo, för oavsett om du är en sällananvändare eller om ni har flera användare så kan du anpassa licenseringen utefter företagets behov.

Köp BricsCAD® Lite om BricsCAD® Lite – ett prisvärt alternativ
En recension om 2D CAD programmet BricsCAD Lite.

När kan jag tänkas behöva 2D CAD?

Som vi skrev tidigare så finns det många yrken som behöver och använder 2D CAD. Dessa är främst: 

 1. Ingenjörs- och tillverkningsindustrin – För detaljerade ritningar av maskiner, verktyg och komponenter.
 2. Arkitektur och bygg – För att skapa ritningar av byggnader, husplaner och layouter.
 3. Fastighetsutveckling och fastighetsförvaltning – Skapa layouter, planer och ritningar för fastighetsutvecklingsporjekt samt hantering av fastigheter.
 4. Elektrisk design och elektroindustrin – Skapa elektriska scheman, kretsscheman och layouter för kretskort.
 5. Industriell design och prototyputveckling – Skapa ritningar och skisser av produkter och komponenter för prototyptillverkning och produktutveckling.
Ritning på en 2D CAD-ritning.

Historien om 2D CAD

Låt oss gräva lite djupare, vad är egentligen historien bakom verktyget? 2D CAD har en intressant historia som sträcker sig tillbaka till mitten av 1900-talet. Det hela började någonstans i slutet av 1950-talet, när man började experimentera mer med datorer för att automatisera tekniska ritningar. Vid 1963 uppfanns ett av de första CAD-systemen, Sketchpad”, som möjliggjorde interaktiva grafiska ritningar med en ljuspenna på en skärm – vilket på den tiden var helt revolutionerande.

Hoppar vi fram till 1970-talet ser vi hur CAD-systemen blev allt mer sofistikerade och började spridas till större företag. Dock var dessa tidiga system fortfarande dyra och krävde avancerade datorer, vilket gjorde dem otillgängliga för de flesta människor. Det var inte förrän under 1980-talet som CAD började bli mer tillgängligt för en bredare målgrupp. Persondatorer blev allt vanligare, vilket gjorde det möjligt för mindre företag och privatpersoner att använda CAD. 

På 1990-talet blev 2D CAD allt mer mainstream, delvis tack vare datorer som blivit vanligare i hem och småföretag. Programvaran hade också blivit mer avancerad, med funktioner som lager, block och annoteringar, vilket gjorde det enklare att skapa detaljerade tekniska ritningar. Denna utveckling bidrog till att 2D CAD fick en bredare användning i olika branscher, inklusive arkitektur, ingenjörskonst och tillverkningsindustrin. Under 2000-talet började CAD integrera mer 3D-funktionalitet, men 2D CAD förblev relevant för många tillämpningar ändå. Dessutom ökade användningen av CAD i kombination med andra tekniker, som med tex BIM (Building information Modeling) och datahantering.

Sammanfattningsvis har det gått från att vara en experimentell teknik till att bli en viktig del av många industrier. Från de tidiga dagarna med Sketchpad till dagens moderna CAD-verktyg, har 2D CAD utvecklats för att möta förändrade behov och teknologier.2D CAD tidslinje genom tiderna från start till nutid.

Framtidens 2D CAD

Idag är 2D CAD en etablerad teknik som används inom många branscher. Även om 3D har vuxit i popularitet, fortsätter programmet att vara relevant för många yrken. Teknologier som AI, maskininlärning och molnbaserade lösningar påverkar, vilket ger nya möjligheter för automation och samarbete. 

Integrering av AI och Automatisering

Ingen har väl missat att AI finns mer eller mindre i alla program? AI och automatisering förändrar hur CAD-program används idag och framöver. Genom att använda AI kan 2D CAD automatisera repetitiva uppgifter, vilket kan hjälpa dig att spara tid och minskar risken för eventuella fel. Självklart ska man inte helt lita på AI än fullt ut, men tekniken som den kommer med kan hjälpa designers att utforska fler koncept snabbare och komma fram till innovativa lösningar som en kanske inte hade övervägt från början. 

Vad använder BricsCAD® Lite för AI? 

BricsCAD® Lite har implementerat AI verktyg som är utformade för att automatisera lågintensiva uppgifter och reducera tiden som CAD-användare måste spendera på manuella korrigeringar. Istället kan du fokusera på mer på det kreativa arbetet.

Några AI funktioner som BricsCAD® Lite erbjuder är: 

 • AUDIT Command: Detta kommando identifierar och åtgärdar fel i .DWG-databasen.
 • PURGE Command: Rensar oanvända objekt som block och lagerstilar för att förbättra prestandan.
 • OVERKILL Command: Tar bort överflödiga geometriska objekt och redundanta block samt justerar linjesegment.
 • OPTIMIZE Command: Korrigerar geometriska felaktigheter i 2D, såsom nästan platta eller parallella linjer och justerar hörnpunkter för ökad precision.
 • SIMPLIFY Command: Minskar överflödig geometrisk data i 2D-modeller genom att ta bort onödiga hörnpunkter och linjer.
 • FINDOUTLIERS Command: Identifierar och åtgärdar geometri som är långt utanför det normala arbetsområdet.
 • DWGHEALTH Command: Detta kommando kombinerar flera optimeringsverktyg och låter dig anpassa rutiner för att automatisera repetitiva uppgifter.

Molnbaserad 2D CAD

Molnbaserade 2D CAD-lösningar har blivit alltmer populära kring ingenjörs- och designindustrin och förväntas fortsätta uppåt i kurvan. Detta för att det underlättar samarbetet i teamet och möjliggör ett flexibel arbete – oavsett vart du än befinner dig geografiskt. Dessutom erbjuder molnbaserade lösningar en högre nivå av datasäkerhet eftersom informationen inte bara är sparad på en lokal enhet​.

BricsCAD® Lite och molnet

För tillfället erbjuder inte BricsCAD® Lite molnlösningar som standard, men BricsCAD® generellt har ett verktyg som underlättar samarbete och molnbaserad filhantering. BricsCAD® stöder integration med externa molnbaserade tjänster. Dessutom har BricsCAD® ett molnbaserat verktyg som kallas för Bricsys 24/7 som erbjuder samarbets- och dokumenthanteringsfunktioner.

Bricsys® 24/7 om BricsCAD® Lite och molnet

Framtidens 2D CAD – om AI får tänka till

Molnbaserade CAD-lösningar har blivit alltmer populära kring ingenjörs- och designindustrin och förväntas fortsätta uppåt i kurvan. Detta för att det underlättar samarbetet i teamet och möjliggör ett flexibel arbete – oavsett vart du än befinner dig geografiskt. Dessutom erbjuder molnbaserade lösningar en högre nivå av datasäkerhet eftersom informationen inte bara är sparad på en lokal enhet​.

VR-Arbetsplatser för
2D CAD

Tänk om du kunde arbeta med 2D CAD i en virtuell värld där du kan flytta objekt med händerna? Föreställ dig att du sätter på ett VR-headset och kan gå runt dina CAD-ritningar, precis som att gå in i en digital värld där allt är platt men levande.

Kreativa spel gjorda i
2D CAD

Tänk om det användes för att skapa interaktiva spel? I framtiden kanske 2D CAD-program inte bara används för arbete, utan även för att skapa roliga spel där användare kan bygga sina egna utmaningar och prova olika designstrategier. Detta skulle kunna skapa en helt ny form av CAD-baserad underhållning.

Som ett
3D-utskriftsverktyg

Föreställ dig om 2D CAD kunde direkt kommunicera med 3D-skrivare och omvandla dina ritningar till fysiska objekt med ett knapptryck. Med framtidens teknologi kanske 2D CAD inte bara är för design, utan även för att skapa produkter snabbt och enkelt.

Avslutningsvis

Ja, vad tror du? Kommer vi få se en mer utvecklad version av 2D CAD i framtiden?

Absolut! 2D CAD har en rik historia och en ännu mer spännande framtid, full av innovation och nya möjligheter. Utvecklingspotentialen är stor och vi tänker vara med på den resan.

Vill du lära dig mer om hur du kan använda CAD för att förbättra din arbetsprocess eller skapa fantastiska tekniska ritningar? BricsCAD Lite erbjuder dig alla de verktyg du behöver för detta och är under ständigt uppgradering och utveckling. Med dess funktioner som föränklar din arbetsprocess och prisvärda licensalternativ, är det ett smart val för både enskilda användare och företag. Sugen på att lära dig mer om BricsCAD Lite?

Vill du lära dig mer om 3D CAD eller kanske mer om CAD program överlag?
Klicka på länkarna för att läsa vidare!

BricsCAD Lite är en del av Bricsys olika CAD-program.